Skip to content

Hatt

Man brukar säga att hatten är pricken över i:et, den sista detaljen som ger helheten ett betagande intryck. När vi pratar om Landsknekternas och kampfrauarnas huvudbonader inser man snabbt att det i allra högsta grad är sant. På träsnitt och målningar finns de mest vansinniga kreationer avbildade, det handlar om mängder av tyg, pluder och fjädrar som tillsammans formar en canapé ovan bäraren.

En vanlig första hatt att sy är storbaretten – tänk en basker fast med mera tyg som man veckar kanten på och syr fast på ett brätte/pannband. Diametern på tyget till en barett kan gärna vara runt 70 cm. Material är oftast sammet. Fäst med fördel rikligt med fjädrar längs sidorna. Den vågade kan även prova att slitsa tyget. Storbarettens tid är en nutida epok som sägs vara mellan 1998 och 2003. Se bilder under smått och gott/bildarkiv.

Fjädrar från struts och påfågel var vanligast att befolka hatten med, men det finns inget som talar emot att man använde färgglada vippor från andra fjäderfän. Här finns det inget som säger att less is more. More is good!

För att stadga upp en hatt med stort omfång kan med fördel en halmhatt kläs in med tyg eller så kan man bruka ståltråd och läder.

Härunder kan man se bilder på en av de hattar som gjorts av före detta Proknektmedlemmen Carro.

Som om inte detta vore nog följer här länkar till hemsidor som ger dig inspiration till andra huvudbonader.

En SCA-sida med lite prat om hattar:
http://scagermanrenaissance.blogspot.com/2007/09/tellerbarret-or-pizza-hat.html

Sidor med mönster:

Coif: http://www.flickr.com/photos/77086627@N00/426965045/
Tellerbrettbarett: http://www.flickr.com/photos/77086627@N00/413774279/